Πώς επηρεάζουν τους επενδυτές οι νέες τάσεις στα τρόφιμα

Πώς επηρεάζουν τους επενδυτές οι νέες τάσεις στα τρόφιμα

01.05.23

Οι παγκόσμιες μεταβολές στα εισοδήματα, η γεωπολιτική και η κλιματική αλλαγή, συνδυάζονται για να αλλάξουν δραστικά τις προοπτικές του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα. 

Μιλώντας στο podcast “What Goes Up” για την ερευνητική του εργασία “Food for Thought: Επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα μεταβαλλόμενο σύστημα τροφίμων”, ο επικεφαλής της PGIM, Taimur Hyat εξηγεί πως συνολικά ο κλάδος των τροφίμων – από την παραγωγή, τη συσκευασία, τη διανομή έως και την κατανάλωση – αποτελεί το 10% του ΑΕΠ και το 40% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, ενώ σημειώνει την ανάγκη ταχύτερης μετάβασης σε ένα νέο διατροφικό μοντέλο καθώς τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας αλλά και της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν σημαντική επιβάρυνση στον τομέα.

 

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Όπως τονίζει, σήμερα, ιδιαίτερα στην Ασία, αναπτύσσεται μια νέα αναδυόμενη μεσαία τάξη, η οποία έχει τις ίδιες επιθυμίες, ανάγκες και επιθυμίες με τους ανθρώπους στις ανεπτυγμένες αγορές. Έτσι, υπάρχει περισσότερο κρέας, περισσότερο κοτόπουλο, περισσότερο χοιρινό σε αυτή τη διατροφή, που απαιτείται να εισαχθεί σε μεγάλο βαθμό για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό, οι αλυσίδες εφοδιασμού, θα γίνουν πιο περίπλοκες, επειδή οι άνθρωποι θέλουν το ίδιο φαγητό σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, και όχι μόνο το τοπικό φαγητό. Όπως εξηγεί, αυτή η τάση έχει μεγαλύτερο κλιματικό αποτύπωμα εξαιτίας των εκπομπών μεθανίου και αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από το σύστημα καλλιέργειας.


ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ως συνέπεια, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες πιέσεις στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να παρέχουν τους πόρους και τις υποδομές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποκτήσουν αυτές τις νέες μορφές δυτικής διατροφής, οι οποίες είναι σίγουρα πιο δαπανηρές και απαιτούν πολύ περισσότερες εισαγωγές απ’ ό,τι πριν.

 

ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Ως ενδεχόμενη “φούσκα” χαρακτηρίζει την αγορά τεχνητά καλλιεργούμενου  κρέατος. Όπως λέει, υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να δημιουργήσουν διαφορετικά είδη καλλιεργημένου κρέατος και είναι σχεδόν αδύνατο σε αυτό το στάδιο να γνωρίζει κανείς ποια θα κερδίσει και ποια θα χάσει. “Έτσι, θα λέγαμε ότι ακόμη και ως επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων, είναι πολύ νωρίς για να μπείτε. Θα υπάρξουν κάποιοι νικητές με την πάροδο του χρόνου. Είναι απλά τόσο ακριβό να καλλιεργηθεί αυτή τη στιγμή το κοτόπουλο ή η μοσχαρίσια μπριζόλα, που δεν είναι εφικτό να γίνει ένα κύριο είδος διατροφής σε όλο τον κόσμο”.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι το κλίμα αλλάζει, αλλάζει και τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. “Έχουμε λιγότερα ψάρια στον ωκεανό όταν οι ωκεανοί θερμαίνονται, έχουμε νέα είδη μυκήτων, νέα είδη εντόμων που απαιτούν νέα φυτοφάρμακα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και με τη ζέστη, είναι πιο δύσκολη η εργασία σε συνθήκες που επικρατούν σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου υπάρχει χειρωνακτική εργασία. Το 80% των ινδικών αγροκτημάτων, για παράδειγμα. Και οι αποδόσεις των καλλιεργειών έχουν μειωθεί” αναφέρει.


ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Ένα πιο ακραίο κλίμα μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, δημιουργεί μεγαλύτερη μεταβλητότητα, προσθέτει νέες απειλές και κινδύνους. Επιπλέον, όπως σημειώνει, και το ίδιο το σύστημα τροφίμων αλλάζει το κλίμα: περίπου το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από το σύστημα τροφίμων ενώ έχει αυξήσει σημαντικά τις απαιτήσεις σε υποδομές και παροχή γλυκού νερού.