Πώς αυξάνει το κόστος των τροφίμων η κλιματική αλλαγή

Πώς αυξάνει το κόστος των τροφίμων η κλιματική αλλαγή

01.06.23

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αυξάνει ήδη την τιμή των τροφίμων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Potsdam Institute for Climate Impact Research.


 ΕΩΣ 3,2% ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΩΣ ΤΟ 2060

Σύμφωνα με την έρευνα, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ανεβάσει τις τιμές των τροφίμων και τον πληθωρισμό, συνολικά, ενώ στο μέλλον η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων μεταξύ 0,6 και 3,2 ποσοστιαίων μονάδων έως το 2060.

“Ο πληθωρισμός αυξάνεται όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, και είναι πιο έντονο το καλοκαίρι και σε θερμές περιοχές σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη”, δήλωσε ο Maximilian Kotz, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τις καλλιέργειες με διάφορους τρόπους. Οι αποδόσεις του καλαμποκιού μειώνονται δραματικά όταν η θερμοκρασία φτάσει περίπου τους 86 βαθμούς Φαρενάιτ. Μια μελέτη του 2021 από ερευνητές της NASA διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες αποδόσεις καλαμποκιού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 24% μέχρι το τέλος του αιώνα. Το ρύζι και η σόγια – που χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές – θα μειωθούν επίσης, αλλά λιγότερο απότομα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Environmental Defense Fund.

 

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ κατά 0,4 έως 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το σενάριο κατά το οποίο οι εκπομπές ρύπων θα μειωθούν. Αντιθέτως, σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού θα μπορούσε να φτάσει τις 3,3 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2035 και έως και 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2060.

Κατά τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία, οι τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 2% έως 3% ετησίως, αν και ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων εκτινάχθηκε στο 11% το περασμένο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, ένα άλμα 3% στις τιμές των τροφίμων λόγω της κλιματικής αλλαγής αποτελεί σημαντικό πλήγμα για έθνη όπως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να διατηρήσουν τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 2% περίπου.

 

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κλιματική αλλαγή ανεβάζει ήδη το κόστος των τροφίμων. Το περασμένο καλοκαίρι, επανειλημμένα κύματα καύσωνα στέγνωσαν τα ποτάμια της ηπείρου, μπλοκάροντας σημαντικές ναυτιλιακές οδούς και καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ώθησαν τις ευρωπαϊκές τιμές των τροφίμων κατά επιπλέον 0,67 ποσοστιαίες μονάδες, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Στην Ιταλία, η αύξηση του κόστους των βασικών προϊόντων προκάλεσε την εκτίναξη της τιμής των ζυμαρικών στα ύψη.

“Οι ακραίες συνθήκες καύσωνα του καλοκαιριού του 2022 στην Ευρώπη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά το οποίο ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας είχε εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωργική και οικονομική δραστηριότητα”, ανέφερε η έκθεση.