ΤΙΜΗ ΖΑΧΑΡΗΣ: Αυξάνει το κόστος για αναψυκτικά, γλυκά και παγωτά

epikairotita-timi-zaharis

20.06.23

Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός στη ζάχαρη ξεπερνάει κατά πολύ εκείνον άλλων τροφίμων, με την τιμή της χονδρικής να έχει εκτοξευθεί κατά 80% τον τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας το κόστος των αναψυκτικών, των γλυκών και των παγωτών.

Οι παραγωγοί ζάχαρης, όπως η γερμανική Suedzucker AG, αναμένουν ότι αυτές οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες. Η ζάχαρη παραμένει φθηνή σε απόλυτους όρους, με τις αυξήσεις του κόστους να αντανακλούν κυρίως πιέσεις που δεν ελέγχονται από τους παραγωγούς.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ευρωπαϊκή ζήτηση ζάχαρης βρίσκεται σε διαρθρωτική πτώση λόγω της στροφής σε πιο υγιεινές επιλογές. Επιπλέον, η απελευθέρωση της αγοράς – με αποκορύφωμα το τέλος των ποσοστώσεων παραγωγής το 2017 – οδήγησε σε παγκόσμια υπερπροσφορά και χαμηλές τιμές, που ανάγκασαν τους Ευρωπαίους παρασκευαστές να κλείσουν περισσότερα από δώδεκα εργοστάσια ζάχαρης. Παράλληλα, η Ευρώπη μετατράπηκε σε καθαρό εισαγωγέα ζάχαρης, με την αγροτική παραγωγή να μειώνεται σε σταθερή βάση. Σήμερα η γηραιά ήπειρος διαθέτει μόνο μια χούφτα μεγάλων κατασκευαστών ζάχαρης, μεταξύ των οποίων οι γερμανικές Suedzucker, Nordzucker AG και Pfeifer & Langen, η γαλλική Tereos και η Associated British Foods Plc (ιδιοκτήτρια της British Sugar).

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η ευρωπαϊκή παραγωγή ζάχαρης έχει συρρικνωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και επλήγη ιδιαίτερα πέρυσι από τις κακές καιρικές συνθήκες. Ενώ υπάρχει πλέον μια παγκόσμια ανοδική αγορά ζάχαρης, διάφοροι παράγοντες συνδυάστηκαν για να επιδεινώσουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό ζάχαρης. Η ξηρασία που ακολουθήθηκε μετά τις δυσμενείς χειμερινές καιρικές συνθήκες έπληξε τις αποδόσεις ζάχαρης ενώ και οι Γάλλοι αγρότες έσπειραν λιγότερα τεύτλα.

Επιπρόσθετα, το κόστος ντίζελ και λιπασμάτων των αγροτών αυξήθηκε. Η επεξεργασία της ζάχαρης είναι πολύ ενεργοβόρα και ως εκ τούτου οι παραγωγοί αντιμετώπισαν πέρυσι πολύ υψηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου.


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μέχρι στιγμής, οι υψηλές τιμές δεν έχουν προκαλέσει καθίζηση της ζήτησης. Οι εισαγωγές ζάχαρης από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατακόρυφα αφότου η ΕΕ επέτρεψε την αφορολόγητη πρόσβαση, αλλά την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο σταμάτησε προσωρινά τις περαιτέρω αποστολές. Οι Πολωνοί αγρότες φυτεύουν περισσότερα τεύτλα, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο πλεόνασμα που θα μειώσει τις τιμές.

Ούτε η παγκόσμια κατάσταση βοηθάει. Οι κακές καιρικές συνθήκες έπληξαν τη συγκομιδή της Ινδίας, για παράδειγμα, και ενώ υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για την παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία, η μεταφορά της παραμένει πρόκληση.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι υψηλές τιμές έχουν αλλάξει τα οικονομικά αποτελέσματα των περισσότερων Ευρωπαίων παραγωγών ζάχαρης. Ενδεικτικά, η Suedzucker, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ευρώπης, πέρασε από ζημίες σε λειτουργικά κέρδη €230 εκατ. στον τομέα της ζάχαρης κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Φεβρουάριο, κάτι που αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμά της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η εταιρεία αναμένει ότι τα κέρδη από τη ζάχαρη θα διπλασιαστούν περίπου κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Η μη εισηγμένη ανταγωνίστρια Nordzucker προβλέπει επίσης ένα “ακόμη πιο θετικό” οικονομικό έτος από αυτό που μόλις ολοκληρώθηκε, όταν τα λειτουργικά της κέρδη σχεδόν διπλασιάστηκαν. Αναμένει “πολύ θετικές” τάσεις στις τιμές της ζάχαρης λόγω της χαμηλής ευρωπαϊκής προσφοράς και του “συνεχιζόμενου πολύ υψηλού πληθωρισμού”. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν κατά πλειοψηφία σε ομίλους καλλιεργητών τεύτλων.